Gå till... Kontakt

Förslaget till nya 3:12-regler får skarp kritik

Det nya förslaget till beskattning av fåmansföretagare, som regeringen hoppas ska ge ytterligare 5 miljarder kronor i skatteintäkter, får svidande kritik från många håll. Bland annat Konjunkturinstitutet KI betvivlar detta.

Revisorernas branschorganisation FAR konstaterar att det är de små företagen som kommer att drabbas, medan de stora revisons- och konsultföretagen knappast påverkas utan snarare kan dra en lättnadens suck.

Det innebär alltså att de små bolagens ägare, som oftast tar de största riskerna och har den mest osäkra inkomsten, kommer att missgynnas.

De nya reglerna föreslås gälla från 2018 och kommer troligen att bli en del av kommande budgetproposition. Det innebär att de gamla reglerna fortfarande gäller för utdelningar 2017. Många kommer att maximera sin utdelning detta år för att på det sättet gardera sig inför eventuellt sämre villkor.

Det finns dock en liten nackdel med detta då kapital på det sättet flyttas ur företagen samt att utdelningen kommer att beskattas. Diskutera detta med din revisor som kan ge tips och råd.